Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérjük, csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha Ön kifejezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és BELÉPÉS-ével kijelenti, hogy elmúlt 18 éves és szakmai érdeklődő és a lapon található információkra szakmai célból van szükséges!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy hagyja el az oldalt!

Belépés

Gödöllő, Isaszegi út 168. bejárat az Alsó-tó utcáról
06-28-420-760, 06-20-347-5899, trofeakft@trofeakft.hu
REGISZTRÁCIÓ Elfelejtett jelszó


Fegyvertörvény 2012-es módosítása

2012.09.04.

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról rendelkező 2012. évi XIII. törvény egyes rendelkezései a kihirdetését követő napon léptek életbe, más paragrafusai május 1-jétől lesznek hatályosak. A végrehajtási rendelet március 15-én lép életbe. A fontosabb változások a lőfegyverek megszerzésével, tartásával kapcsolatban:



- A fegyvertartási engedély visszavonásig érvényes, nem kell ötévente megújítani.



- Egyszerűbb az új fegyver vásárlása, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. Nem kell a rendőrségtől előzetesen vásárlási engedélyt kérni, elég a fegyvert a vásárlás után a rendőrségen bemutatni, hogy bejegyezzék a megszerzést a fegyvertartási engedélybe.



- Változott azon bűncselekmények és szabálysértések köre, amelyek elkövetése miatt a lőfegyvertartási engedélyt bevonják, és csökken az az idő, ameddig valaki nem kaphat fegyvertartási engedélyt, ha szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, vagy szabálysértést követ el. Szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, ötévi vagy azt meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztés esetén a mentesítéstől számított tizenkettő helyett nyolc évig tart a korlátozás. Lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés esetén pedig kettő helyett másfél évig tart a tilalom.



- A rendőrség ismét mérlegelhet a lőfegyvertartási engedély a jogszabályban meghatározott cselekmények miatti kötelező visszavonás esetén.



- Ha a rendőrség bevonja a fegyvertartási engedélyt, akkor arról kötelező hivatalosan értesítenie az illetékes vadászati hatóságot. Eddig ezt az adatvédelmi törvény nem tette lehetővé, illetőleg az értesítési kötelezettséget csak a törvénynél alacsonyabb szintű végrehajtási rendelet tartalmazta.



- A sportlövők számára egyszerűbb lett a lövészethez használt lőfegyverek tartása, eltörölték a fegyverek mennyiségének korlátozását.


- A lőfegyverátadás új szabályai szerint nem kell bemenni a rendőrségre jegyzőkönyveztetni a szándékot, az átadó és az átvevő teljes bizonyító erejű magánokiratban rögzítheti a puska átadását az átadás időtartamának és céljának megjelölésével. Ebből az okiratból mindkét félnél kell lennie egy-egy példánynak.



- A puskák szállításakor azokat a gépkocsi lezárt csomagtartójában lehet hagyni, amikor a tulajdonos ideiglenesen elhagyja az autót, ha ahhoz illetéktelen személy biztosan nem férhet hozzá.



- A hivatásos vadászok a vadászterületen feladataik ellátása során a szükséges közlekedés közben puskájukat szállíthatják úgy, hogy az nincs szétszedve és tokban elhelyezve. A sportvadászokat ugyanez a kedvezmény a társasvadászatok esetén, az egyes helyszínek felkeresése során szintén megilleti.



- Nem szükséges a lőfegyverek otthoni tárolásához a lemezszekrény, elegendő a külső erőhatásnak ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott bármilyen egyéb szekrény is.



- A fegyver tartására jogosult az állandó lakcímén kívül – ott tartózkodása alatt – üdülőjében, vadászházban, vagy egyéb olyan helyen is tárolhatja lőfegyvereit, ahol rendszeresen vagy időszakosan visszatérően megfordul.



- A korábbi tiltást feloldva engedélyezték a házi lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték a szükséges tanfolyamot (a szerelést csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet végezni, és kizárólag saját célra).




Vissza


Hasznos tudnivalók

Vadászati idények 2015

a) Nagyvadfajok


Gímszarvas bika, golyóra érett: szeptember 1.-október 31.
Gímszarvas bika, : szeptember 1.-január 31.
Gímtehén, -ünő: szeptember 1.-január 31
Gím borjú: szeptember...

Fegyvertörvény 2012-es módosítása

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról rendelkező 2012. évi XIII. törvény egyes rendelkezései a kihirdetését követő napon léptek életbe,...